Recept voor Kleurrijke Lasagne (met weinig gehakt, zonder dat het zo lijkt)
Dit recept is voor ruim 4 personen, afhankelijk van hoe groot de eters zijn, en je houdt voldoende saus over voor een ander gerecht: macaroni bijvoorbeeld. Ik maak de saus in ongeveer 25-30 minuutjes. Wil je sneller, kan je ervoor kiezen om voorgesneden groenten te kopen. Mijn voorkeur gaat uit naar zelf verse groenten snijden.
Terzijde: 400 gram gehakt lijkt weinig voor 4 personen, maar doordat de saus vrijwel alleen uit verse groenten bestaat, wordt de saus heel ‘rul’. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je weinig vlees eet. En het wordt nog leuker: want de saus die je maakt is voor twee dagen. In de lasagne gaat dus maar 200 gram gehakt voor vier personen.
Benodigdheden
Olijfolie
400 gram bio rundergehakt
1 doosje lasagnebladen
2 uien (of 1 grote)
3 flinke tenen knoflook
1 prei
2 paprika’s (1 geel en 1 groen)
5 grote trostomaten
2 courgettes
1 aubergine
1 mozzarella
Zout en peper
Sambal Badjak (optioneel)
1 pakje biologische pastasaus (Albert Heijn)
1 groot blikje tomatenpuree
1 plantje verse basilicum
Grote ovenschaal
Voorbereiden (sommige dingen kan je ook eerder op de dag al doen, zie: *)
Verwarm de oven voor op 200 graden
*Snijd alle groenten (op één courgette na: deze snijd je met een kaasschaaf in schijfjes en houd je apart)
*Snijd de basilicum in kleine stukjes
Hoe maak ik het
Doe wat olijfolie in een wok
Bak hierin eerst de ui, en pers daaroverheen de knoflook uit
Bak daarna de prei, dan de paprika, courgette (niet die van de schijfjes!!), aubergine, tomaten
Voeg een flinke theelepel Sambal Badjak toe (optioneel: ik ben gewoon gek op een beetje pittig)
Roer het geheel goed om
Als alles gebakken is: hevel het over in een bak waarin je het makkelijk met de staafmixer kunt pureren (ik doe dit meestal in tweeën)
Bewaar het gepureerde mengsel apart
Rul in dezelfde pan het rundergehakt. Voeg het pakje biologische pastasaus en het blikje tomatenpuree toe.
Voeg daarna je eigengemaakte saus toe en maak het tot één geheel
Voeg de verse basilicum toe en roer door het geheel heen
Nu mag je proeven of er nog wat zout/peper nodig is, de saus is nu helemaal af
Doe de helft van de saus in een afsluitbare bak (voilà: je hebt morgen ook alweer eten)
Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en leg een klein laagje saus op de bodem
Dan een laagje lasagnebladen
Weer een dun laagje saus en daarop een laag van de courgette-schijfjes
Vervolgens weer dun saus, lasagnebladen, saus, courgetteschijfjes, etc. etc. tot alles op is
Ik kom altijd uit op 3 laagjes lasagnebladen (dus zeer weinig koolhydraten uit pasta in totaal)
Maak het geheel af met de mozzarella (gewoon scheuren en verdelen)
Wil je meer kaas, kan je ervoor kiezen vers geraspte kaas toe te voegen (maar dat maakt het geheel eigenlijk onnodig vetter)
Dek de schaal af met aluminiumfolie (daarvoor heb ik helaas nog geen alternatief gevonden) en prik er wat gaatjes in
Mocht het geheel wat hoog geworden zijn kan je ook cocktailprikkertjes in het gerecht prikken en daarop de folie leggen, zodat het folie de kaas niet raakt
Doe de schaal in de oven voor 25 minuten
Na 25 minuten kan je het folie verwijderen, laat de schaal dan nog 8-10 minuten zonder folie in de oven doorbakken
Eet smakelijk!
(met de rest van de saus maak je een andere pasta, of als je verslaafd geworden bent gewoon weer lasagne. Je eet nu zeer veel groenten in allerlei kleuren en zeer weinig vlees en zeer weinig snelle koolhydraten uit pasta)