Recept voor vegetarische kerrie groentetaart
Dit recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van hoe groot de eters zijn.
Ik ben meestal 25-30 minuutjes kwijt totdat de taart in de oven staat.
Wil je sneller: kies dan voor voorgesneden groenten. Uiteraard gaat de voorkeur uit naar vers.
Benodigdheden
Olijfolie
2 grote uien
2 grote preien
3 paprika’s (elke kleur één)
1 courgette
1 flinke broccoli
4 flinke winterpenen
6 eieren
Belegen kaas (om zelf te raspen, hoeveel je zelf wilt)
1 pakje roomboter bladerdeeg
Kerrie (voorkeur: masala, gewoon in een zakje verkrijgbaar bij de meeste supermarkten)
Zout en peper
Taartvorm (ik gebruik een ronde) Tip: als je éénpersons taartvormpjes hebt kan je ook per persoon maken
Optioneel: 1 vel bakpapier
Voorbereiden (sommige dingen kan je ook eerder op de dag al doen, zie: *)
Verwarm de oven voor op 200 graden
*Rasp ter voorbereiding alvast de kaas en zet weg in een kommetje
*Doe ter voorbereiding de eieren (wit + geel) in een kommetje en kluts het
*Snijd alle groenten (grof mag, net wat je lekker vindt), maar de wortel niet te grof: in ronde schijfjes
*De wortelschijfjes (rondjes) stoom ik altijd eerst 5 minuutjes omdat ze anders wat hard blijven
*Ook de broccoli stoom ik altijd eerst vijf minuutjes
(met stomen blijven meer voedingsstoffen behouden, maar koken kan ook als je geen stoom-roostertje hebt)
Haal de vellen bladerdeeg uit de vriezer en leg er ongeveer 12 los van elkaar zodat ze kunnen ontdooien (dit duurt slechts een paar minuutjes)
Hoe maak ik het
Doe wat olijfolie in een wok en strooi er flink wat kerrie bij (4-5 afgestreken eetlepels, beetje naar smaak)Roer de olie + kerrie tot een geheel
Bak dan in deze volgorde (roer steeds alles door het kerrie mengsel heen): de gesneden ui, prei, paprika, courgette
Voeg de (gestoomde) winterpeen toe
Voeg als laatste de (gestoomde) broccoli toe
Roer steeds alles goed door zodat alles lekker onder de kerrie komt te zitten
Voeg naar smaak peper en zout toe, of meer kerrie als je dat wenst (proeven!)
Nu kan je het ‘vuur’ uitzetten en alles nog even goed omroeren (de oven is nu perfect voorverwarmd)
Ik doe altijd een vel bakpapier op de bodem van de taartvorm tegen het aanbakken (de zijkanten van de taartvorm vet ik wel nog even in met boter of olijfolie)
Beleg de taartvorm met de ontdooide bladerdeeg vellen. Ik begin altijd met de randen, en werk het op de bodem af
Druk de naden goed aan om lekken tegen te gaan
Houd twee velletjes bladerdeeg over en snijd deze elk in vier of vijf ‘stroken’
Doe de inhoud van de wok in de taartvorm
Roer een deel (naar smaak) van de geraspte kaas door het geklutste ei heen
Giet het ei-kaasmengsel over de groenten in de taartvorm (help met een lepel een beetje met verdelen)
Verdeel de rest van de geraspte kaas over het geheel
Maak het af met de strookjes bladerdeeg (eventueel kan je met een kwastje een ei-restje daaroverheen strijken voor de glans)
De groententaart-in-wording kan nu zonder folie 30 minuten de oven in
(Ik check altijd even na 20-25 minuutjes)
het is klaar als het een beetje bruin geworden is en lekker pruttelt
Ook prima een dag later nog te eten, de taart is dan wat compacter dan de eerste dag.
Eet smakelijk!