Griep zet je schaak-mat

Voor mijn collega coaches: herkenbaar? Cliënten die vóór het wegen nog even hun zakken leeg maken en gaan plassen? ALLES om minder te wegen! Ik grap dan altijd: “van die bos sleutels wordt het vetpercentage niet minder hoor!” Maar in de heilige overtuiging dat ‘alle beetjes helpen’ worden de zakken én de blaas consequent grondig geleegd… iedere keer opnieuw. En natuurlijk superblij zijn dat je minder weegt als je griep gehad hebt…

“Maar wél lekker 3 kilo kwijt!” lacht mijn cliënt, die de week voor haar bezoek aan mijn keukentafel met een griepje te kampen had. Jaja… zo meteen lach je niet meer vrees ik, en ik laat haar de schoenen en sokken uit trekken. “Laten we eens kijken of hij vandaag je grootste vriend, of je grootste vijand is.” Uit ervaring weet ik dat veel mensen waarde hechten aan hun gewicht. En dat terwijl het juist véél interessanter is om te weten waaruit dit gewicht is opgebouwd. Hoeveel kilo is vet en hoeveel kilo zijn spieren? Ik zeg juist altijd: “Helaas meet dit apparaat ook gewicht…!”

Voorzichtig stapt mijn cliënt op mijn weegschaal, en haar eerst nog tevreden glimlach verandert in een enorme ‘zie je wel’ grijns van oor tot oor. “Heerlijk, écht drie kilo eraf! Waar zo’n griepje al niet goed voor kan zijn!”
Ik laat haar even in die waan, genietend van haar momentje. Ik noteer de kilo’s en terwijl zij haar sokken en schoenen weer aantrekt noteer ik de rest. BMI: iets omhoog. Vet +3%, spiermassa -/- 2%. Kilo’s: inderdaad 3 minder. Griep zet je juist schaak-mat, in plaats van dat je er blij mee hoeft te zijn.

Er bekruipt me bijna een gevoel van medelijden. Deze klant (een ex-collega die een goede vriendin geworden is in de afgelopen jaren) zit vol zelfspot en doet altijd alles af met een grapje. Daar hebben we het vaak over en ze herkent én erkent dit verdedigingsmechanisme van zichzelf. Dan breng ik haar het bittere nieuws dat de griep haar lichaam geen goed heeft gedaan… en ze snapt het. Gelukkig! Die paar procenten vet die ze met moeite heeft weg gekregen (“Ik hoef maar naar eten te kíjken en ik kom al aan!”) zitten er keihard weer aan.

Ze neemt zoals gewoonlijk weer twee bussen voedingsshake mee en gaat lekker door. Geen tabletten hoor, want dát is teveel gedoe, grapt ze nog. Maar die heerlijke volle voedingsshake in de ochtend bevalt haar prima. Ik vind het best. Ik ben al lang blij dat ze er vrede mee heeft dat de griep minder goed heeft gedaan dan ze stiekem hoopte. Ik zie haar in de auto stappen met haar altijd vrolijke, lieve gezicht. Klaar voor de komende paar weken shaken. Heerlijke cliënt. Ik zie uit naar haar volgende bezoek, kunnen we weer lekker lachen over wat er op dat moment speelt.

Geplaatst in categorie: Blog
Tags: , , ,

HEERLIJK, cookies waar je gegarandeerd NIET dik van wordt! Google Analytics verzamelt ze (anoniem!) voor mij om Health Design zo goed mogelijk te kunnen optimaliseren. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies' om je de beste surfervaring mogelijk te geven. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op 'Accepteren' dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten