CHOCOLA = CHOCOLA
Oktober is al over de helft en de FEESTmaand nadert in rap tempo. De decembermaand is WALHALLA voor zo’n beetje alle kinderen in ons landje. Alleen voor kinderen? Of vergrijpen wij ons ook meer dan ooit aan de enorme overschotsberg aan chocola in deze maand? Grijpen wij het excuus ‘Het is maar een maandje’ maar wat graag aan om ons elke avond schaamteloos te goed te doen aan een stuk chocoladeletter? Of een handje chocolademunten? Chocolade-pepernoten? Chocoladespek? Chocoladesigaretten? Chocoladesinterklaaspopjes? Fruit-in-chocola?
En wat kiezen we dan? Melkchocola? Pure chocola? Witte chocola? Raw-chocola? Chocola met hazelnoten, of met butterscotch? Chocola met crispy? Chocola met drank? Wat is er eigenlijk met chocola dat het zo vreselijk aantrekkelijk is voor jong en oud? En… is er ook een niet zo pure- kant aan chocola?
Geschat wordt dat ongeveer 90% van de cacaoboeren in de Ivoorkust een vorm van slavenarbeid gebruikt om de chocolade zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren. (bron: Wikipedia). Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die zich toeleggen op eerlijke handel en die chocolade produceren die vrij is van slavernij. Steeds meer, maar het merendeel helaas nog niet. Hierin is nog een lange weg te gaan. Dat is dus eigenlijk helemaal niet zo PUUR, maar het vormt wel de basis voor het maken van een keuze!
Dit gaat namelijk veel verder dan de chocoladeberg die we in december vakkundig achterover slaan. Want wat te denken van bijvoorbeeld de hagelslag, de vlokken en de pasta voor op brood? Als we hier bij stilstaan, kunnen we misschien bedenken dat we hier zelf een verschil in kunnen maken. Er zijn inmiddels best wat handelsmerken die handelen in eerlijke voeding, waaronder chocolade. De prijs is niet eens zoveel hoger dan van andere chocola, maar de wetenschap dat de boeren een normale prijs krijgen voor hun cacao en dat er geen slavernij aan te pas komt, stemt mij vrolijk. Ik betaal dan met plezier een paar dubbeltjes meer voor een pak hagelslag.
Niet iedereen zal dit weten, of hierbij stil staan. Ik maak daarom met liefde dit onderwerp weer eens bespreekbaar. Omdat ik vind dat onze gezondheid belangrijk is, maar ook de gezondheid van anderen. Dat begint ‘ergens’. En nee, chocola uit eerlijke handel is niet per se gezonder dan andere chocola. Wat dat betreft gaat de stelling dan misschien toch wel op: chocola is chocola. Maar ‘gezondheid’ gaat wat mij betreft veel verder dan ons fysieke lichaam. Gezondheid gaat voor mij over een gezond lichaam, een gezonde geest en een gezond karma. Mede om die reden ben ik blij dat ik vanuit mijn praktijk een assortiment van écht gezonde reepjes mét chocolade kan bieden. Reepjes die lekker zijn, die zelfs de trek stillen en hoogwaardige proteïnen bevatten. En dat alles volgens een prachtig fairtrade systeem. Kan dat écht? Ja, dat kan écht!
Of je nu meteen je gehele chocoladeberg weg moet gooien? Welnee! Gewoon lekker van genieten. Als iemand die dit leest en er niet eerder bij stil stond, nu ineens één stapje verder denkt bij het kopen van chocola heb ik mijn doel met dit artikel bereikt.
Let jij op Fairtrade als je iets koopt?